Langsung ke konten utama

Soal-soal Bahasa Madura untuk SD Kelas V



Catatan: Yant Kaiy

Istri saya seorang guru honorer. Kebijakan pemerintah Kabupaten Sumenep menginstruksikan kepada semua guru di lembaga pendidikan untuk melaksanakan Pinilaian Akhir Semester (PAS). Karena istri lagi sibuk, saya membuatkan soal-soal Bahasa Madura untuk anak didiknya.

 

PEMERINTAH KABUPATEN SUMENEP

DINAS PENDIDIKAN

PUSAT KEGIATAN GURU

KELOMPOK KERJA GURU GUGUS SD  02

KECAMATAN PASONGSONGAN

 

PENILAIAN AKHIR SEMESTER (PAS)

TAHUN PELAJARAN 2020-2021

 

Nama Siswa     : …………………………………..      No. Absen              :  ………….

Mata Pelajaran : Bahasa Madura                              Kelas                       :  V (LIMA)

Hari / Tanggal   : .................................................           Waktu                      : 90 menit

 

Baca pajarna’ baca’an e baba reya !

 

Nenggu Kerraban Sape

         Bakto are Ahad, Ahmad  eajak Jumadin nenggu kerraban sape e Lapangan Giling , Kottha Songennep.  Kerraban sape areya adduwan otaba jung santa’an paburuna sape se la kalonta e Madura, otamana e Songennep. Sape se ekerrab banne pera’ kadibi’an, tape apasangan. Daddi paburuna sape se sapasang jereya kodu padha santa’na. Mon ta’ padha santa’na paburuna sape bakal nyalethong. Kerraban sape reya menangka symbol harkat ban martabat oreng Madura se la esangkollagi kalaban toron-tanoron.

         Ahmad ban Jumadin nenggu sape se ekerraba. Sape se ekerrab banne sape sarombanan, tape sape se lakar santa’ paburuna. Sape se epele kaangguy ekerrab biyasana erabat kalaban taronggu.

 

I.              Pasange lang-kaleng (X) e adha’na huruf a, b, c, otaba d menangka jawaban se paleng bendher !

 

1.    Apa bul ombulla bacaan a attas jareya…

a.    Nang Ginang                   

b.    Ngadune Kopi

c.    Topeng Dhalang

d.    Nenggu Kerraban sape

2.    Sapa se nenggu kerraban sape?

a.    Dirman ban Rasyid

b.    Slamet ban Sanusi

c.    Ahmad ban Jumadin

d.    Adam ban Jumadin

3.    Ahmad ban Jumadin nenggu kerraban sape e dhimma

a.    E Lapangan Giling

b.    E Lapangan Sawunggaling

c.    E Lapangan Tajjan

d.    E Lapangan Padangdangan

4.    Bila Ahmad ban Jumadin nenggu kerraban sape

a.    Are Senin

b.    Are Ahad

c.    Are Salasa

d.    Are Rabbu

5.    Se emaksod karangan narasi, iya areya…

a.    Karangan se nyareta’agi settong kadaddiyan adhasar rot-orodanna bakto.

b.    Karangan se ajarbaagi settong barang bagiyan se etangale bai.

c.    Karangan se eyanggit kalaban nyata ban gu-onggu.

d.    Karangan se agandhu’ tojuwan ngajak se maca sopaja atoro’ panemmona.

6.    Ale' nyare pangoreban ka Jakarta. Pangoreban laen oca'na....

a.   kanca                              

b.    pangaselan

c.     bala

d.    pangaonengan

7.    Pasera nyamana panjenengan, Pak? Oca' sala, samasthena

a.    asmana

b.    pangoladanna

c.    gadhuwanna

d.    dhabuna

8.    Serrena are Ahad bannya' keya na' - kana' se...

a.    nolonge

b.    nyalekmak

c.    nenggu

d.    tedung

9.    Ompayya ba' - koba'an, akantha se ngolok sengko'. Okara reya agandhu' ma'na

a.    denotatif

b.    konotatif

c.    sabenderra

d.    ongguwan

10.  Oddi' sengko' metthekkagi sere .... bai

a.    sakongkong

b.    sacandhi'

c.    sakora’

d.    sato'or

11.  Sengko' ban rama e soro entar ka emba. Esoro basa alossa ....

a.    edikane

b.    etumbali

c.    epakon

d.    kasokan

12.  Sultan Hasanuddin kaonang kabangalanna alaban Balanda. Kaonang laen oca'na ....

a.    ekaeding

b.    kasohor

c.    katako'e

d.    sakte

13.  Salima melle sarabi sa ....

a.    saseba'

b.    satangkep

c.    sabigi

d.    sajina

14.  Oba' ngobangi gellas salusin. Se tamaso' oca' bilangan dhalem okara reya.

a.    oba'

b.    salusin

c.    ngobangi

d.    bilangan

15.  Sarimona melle berras saganthang. Oca' bilanganna okara reya ...

a.    Sarimona

b.    Samangka

c.    Saganthang

d.    Sarimi

16.  …… renggkesanna dhari Kartu Tanda Penduduk

a.    KUHP

b.    KPK

c.    KK

d.    KTP

17.  Ngalle oreng dhari settong polo ka polo laenna e settong nagara enyamae ...

a.    Transisi

b.    Transmigrasi

c.    Tranfusi

d.    Terealisasi

18.  Pendhudhu' nagara Cena paleng sakone' sadunnya. Lalabanna paleng sakone' iya areya...

a.    paleng bannyak

b.    paleng seggut

c.    paleng kompak

d.    paleng perak

19.  Mon terro sossa'a ondhi'na noro' transmigrasi. Mon terro sossa'a tabaligga ....

a.    penterra

b.    bajengnga

c.    pojurra

d.    Bathena

20.  Oreng se noro' transmmigrasi atamba kaya. Kaya laen oca'na....

a.    rowat

b.    sogi

c.    pelak

d.    songar

21.  Mona..... aberseyan sok-sok.

a.    lebur

b.    legga

c.    lendhu

d.    laju

22.  Careta otaba katerangan se kadaddiyan onggu, se gi’ anyar ban lebur enyamae

a.    berta otaba kabar

b.    laporan

c.    pangomoman

d.    baca'an

23.   Ajarba'agi tatengngerra berta iya areya kodu anyar, maksodda ...

a.    ta' ongguwan

b.    ta' baruy

c.    gi' buru kadaddiyan

d.    lamba’

24.  .... se ejar'ba'agi sareng Bapa' Kusmawardi? Oca' petanya se sorop eguna'agi dhalem okara kasebbut, iya areya ....

a.    apa

b.    ponapa

c.    aponapa

d.    sapa

25.  Mon gun pera’ aduding sapa se ta’ taowa

Oca’ aduding  dhalem okara kasebbut agandhu’ arte…

a.    nyonjung

b.    ta’ ngarte

c.    nonju’

d.    nyoro

 

II.            Ese’e ti titi’ e baba reya kalaban oca’ se sorop !

1.    Mon acaca reya kodu pajarna’ ma’ etemmo konco’…..

2.    Eppa’na Misnoto kongse’ nyongsang…… se alako terro olleya kasab se bannya’

3.    Ngalakone kalakowan setadha’ gunana. Parebesanna iya areya abujai….

4.    Misdaryo ngobangi gellas salusin. Se tamaso’  oca’ bilangan dhalem okara reya…..

5.    Oreng se noro’ transmigrasi atamba kaya. Atamba kaya laen oca’na…..

 

III.           Jawab petanya  e baba reya kalaban jawaban se bendher !

1.    Apa se emaksod kalaban bacaan narasi?

2.    Sebuddagi 2 tatengngerra baca’an narasi!

3.    Apa se enyamae oca’ saroja?

4.    E dhimma. Jajal oca’ petanya kasebbut kagabay okara petanya!

5.    Parapadan, careme, marengo’. Toles ca’-oca’ jereya kalaban aksara carakan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunci Jawaban I :

1.    d

2.    c

3.    a

4.    b

5.    a

6.    b

7.    a

8.    c

9.    b

10.  b

11.  c

12.  b

13.  b

14.  b

15.  c

16.  d

17.  b

18.  a

19.  c

20.  b

21.  a

22.  a

23.  c

24.  b

25.  d

Kunci Jawaban II :

1.    Bungkella

2.    Nyongsang

3.    Saghare

4.    Salusin

5.    Sajan sogi

Kunci Jawaban III :

1.    Narasi aropa gancaran/baca’an  karangan se nyareta’agi otaba nerrangagi settong kadaddiyan otaba kabadha’an kalaban jarna’ adhasar rot-orodhanna bakto.

2.    a. Baca’an otaba karangan aesse careta, berta, otaba kadhaddiyan.

b. Badha rot-orodhanna careta se jarna’.

      3.   Aropa oca’ camporan se agandhu’ arte sepadha, agandhu’ okara kakanthen, andhi’ arte

lebbi dhari samastena tor agandhu’  nilai sastra.

      4.   Edhimma bangkona ba’na, Holis?

 

      5.    , ,   

 




 

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Nasib Guru Honorer PAI di Sumenep tidak Terurus

Catatan: Yant Kaiy Tidak adanya rekrutmen PPPK (Pegawai Pemerintah dengan Perjanjian Kerja) bagi guru PAI (Pendidikan Agama Islam) di lingkungan Dinas Pendidikan Sumenep, menambah panjang penderitaan mereka. Karena harga dari profesi mulia mereka sebagai pendidik dibayar tidak lebih dari Rp 300.000,- per bulan. Rupanya pihak pemangku kebijakan masih belum terketuk hatinya untuk mengangkis mereka dari lembah ketidak-adilan. Sekian lama guru PAI terjebak di lingkaran mimpi berkepanjangan. Impian para guru PAI ini untuk menjadi PPPK menyublim seiring tidak adanya jaminan kesejahteraan. Namun mereka tetap berkarya nyata walau kesejahteraan keluarganya jadi taruhan. Mereka tetap tersenyum mencurahkan keilmuannya terhadap murid-muridnya. Animo itu terus bersemi karena ada janji Allah, bahwa siapa pun orang yang mendermakan ilmu agamanya, maka jaminannya kelak adalah surga. Barangkali inilah yang membuat mereka tidak bergolak dalam menyampaikan aspirasinya. Mereka tidak turu

Panji Gumilang Pesohor Akhir Kekuasaan Jokowi

Catatan: Yant Kaiy Emosi rakyat Indonesia berpekan-pekan tercurah ke Pimpinan Pondok Pesantren (Ponpes) Al Zaytun, Panji Gumilang. Episode demi episode tentangnya menggelinding bebas di altar mayapada. Akhirnya, lewat tangan-tangan penguasa ketenangan dan kenyamanan Panji Gumilang mulai terusik. Telusur mereka berdasar pernyataan dirinya tentang beberapa hal yang dianggap sesat oleh sebagian besar umat Islam di tanah air. Cerita tentangnya menenggelamkan beraneka berita krusial dalam negeri. Isu ketidakadilan, kasus besar menyangkut hajat hidup orang banyak menyublim di dasar laut Al Zaytun. Banyak orang bertanya-tanya, seberapa perkasa Panji Gumilang di mata hukum Indonesia. Ia bertakhta atas nama kebenaran walau kadang berseberangan jalan dengan organisasi Islam yang ada. Mungkin baginya, berbeda itu indah. Sekarang tugas penguasa menyembuhkan suasana negeri ini menjadi baldatun thayyibatun wa rabbun ghofur. Tidak ada nilai tawar.[] - Yant Kaiy, Pimred apoymadura.com

SDN Panaongan 3 Layak Menyandang Predikat Sekolah Terbaik di Pasongsongan

Agus Sugianto (kanan) bersama Kepala Dinas Pendidikan Sumenep Agus Dwi Saputra. [Foto: Sur] apoymadura.com  - SDN Panaongan 3 terletak di Dusun Campaka Desa Panaongan Kecamatan Pasongsongan Kabupaten Sumenep. Lokasinya masuk pelosok dengan jalan rusak ringan. Warga masyarakatnya sebagai besar bekerja di ladang sebagai petani. Musim penghujan mereka bercocok tanam jagung. Musim kemarau masyarakat lebih banyak menanam tembakau.  Ada pula sebagian dari mereka merantau ke kota lain. Bahkan ada yang bekerja di Malaysia, mengadu peruntungan agar kesejahteraan hidup lebih baik. Etos kerja warga masyarakat cukup tinggi. Mereka sadar, putra-putri mereka paling tidak harus punya pondasi keilmuan yang cukup. Agar dalam mengarungi hidup lebih indah, sesuai impiannya. Kendati perekonomian mereka rata-rata lemah, namun masalah pendidikan anak-anaknya menjadi sebuah prioritas. Karena mereka sadar, hidup bahagia itu lebih lestari dengan ilmu. Mereka menginginkan pendidikan putra-putrinya ke tingkat p